WebView Hi Bot – Android (Kotlin)
  • 3 Minutes to read
  • Dark
    Light
  • PDF

WebView Hi Bot – Android (Kotlin)

• Dark
    Light
  • PDF

Article Summary

WebView Hi Bot – Android (Kotlin)

Repositório de testes para implementações do Hi Bot em aplicativos Android. A implementação foi feita em Kotlin e em breve será disponibilizada uma versão Java.

Pontos de atenção:

• O Hi Bot funciona com suporte total a todas as suas funcionalidades apenas em dispositivos cuja versão do Android está acima da 5.0;
  • Android 4.2+: Suporte parcial, dispositivos com versão inferior a essa não são compatíveis com as APIs utilizadas para a funcionalidade de envio de áudio;

Permissões necessárias

Para que o Hi Bot funcione apropriadamente, são necessárias as seguintes permissões declaradas no Manifest.xml:

• INTERNET;
  • ACCESS_NETWORK_STATE;
  • WRITE_EXTERNAL_STORAGE (Apenas para utilização do bloco upload);
  • READ_EXTERNAL_STORAGE (Apenas para utilização do bloco upload);
  • CAMERA (Apenas para utilização do bloco upload);
  • RECORD_AUDIO (Apenas para a funcionalidade de envio de áudio);
  • MODIFY_AUDIO_SETTINGS (Apenas para a funcionalidade de envio de áudio);

Para o funcionamento dentro do WebView, é necessário habilitar as seguintes configurações:

webViewSettings.javaScriptEnabled = true
        webViewSettings.domStorageEnabled = true
        webViewSettings.allowFileAccess = true

IMPLEMENTAÇÃO:

package com.hiplatform.hibot.webview

import android.Manifest
import android.annotation.SuppressLint
import android.annotation.TargetApi
import android.content.Intent
import android.content.pm.PackageManager
import android.net.Uri
import android.os.Build
import android.os.Bundle
import android.support.annotation.RequiresApi
import android.support.v4.app.ActivityCompat
import android.support.v4.content.ContextCompat
import android.support.v7.app.AppCompatActivity
import android.util.Log
import android.view.View
import android.webkit.*
import android.widget.Toast
import kotlinx.android.synthetic.main.activity_main.*

class MainActivity : AppCompatActivity() {

var uploadMessage: ValueCallback<Array>? = null
    var mUploadMessage: ValueCallback? = null

companion object {
        @JvmField val REQUEST_SELECT_FILE: Int = 100
        @JvmField val FILECHOOSER_RESULT_CODE: Int = 1
    }

@SuppressLint("SetJavaScriptEnabled", "InlinedApi")
    override fun onCreate(savedInstanceState: Bundle?) {
        super.onCreate(savedInstanceState)
        setContentView(R.layout.activity_main)

val webViewSettings: WebSettings = webView.settings
        webView.loadUrl("BOT_URL");

/**
         * Set of WebView permissions needed for HiBot to work
         */
        webViewSettings.javaScriptEnabled = true
        webViewSettings.domStorageEnabled = true
        webViewSettings.allowFileAccess = true

/**
         * Since Android 6.0, permissions considered "Dangerous" are no longer granted
         * at install time.
         * Due to these changes, and considering that users can manually revoke permissions
         * granted before, it's important that we always check their validity and ask the user for
         * access.
         * This is OPTIONAL and it's only use case is for users who need FileUpload block
         * or have enabled AudioMessages
         */
        // File upload permissions
        val camPermission = Manifest.permission.CAMERA
        val wePermission = Manifest.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE
        val rePermission = Manifest.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE
        // Audio recording permissions
        val audioPerm = Manifest.permission.RECORD_AUDIO
        val audioStPerm = Manifest.permission.MODIFY_AUDIO_SETTINGS

val grantedCam = ContextCompat.checkSelfPermission(this, camPermission)
        val grantedWe = ContextCompat.checkSelfPermission(this, wePermission)
        val grantedRe = ContextCompat.checkSelfPermission(this, rePermission)
        val grantedAudio = ContextCompat.checkSelfPermission(this, audioPerm)
        val grantedAudioSt = ContextCompat.checkSelfPermission(this, audioStPerm)

if (Build.VERSION.SDK_INT >= 23 && (grantedAudio != PackageManager.PERMISSION_GRANTED
                || grantedAudioSt != PackageManager.PERMISSION_GRANTED
                || grantedCam != PackageManager.PERMISSION_GRANTED
                || grantedWe != PackageManager.PERMISSION_GRANTED
                || grantedRe != PackageManager.PERMISSION_GRANTED)){
            val permissionList = arrayOf(audioPerm, audioStPerm, camPermission, wePermission, rePermission)
            ActivityCompat.requestPermissions(this, permissionList, 1)
        }

if (Build.VERSION.SDK_INT >= 21) {
            webViewSettings.mixedContentMode = 0
            webView.setLayerType(View.LAYER_TYPE_HARDWARE, null)
        } else if (Build.VERSION.SDK_INT >= 19) {
            webView.setLayerType(View.LAYER_TYPE_HARDWARE, null)
        } else {
            webView.setLayerType(View.LAYER_TYPE_SOFTWARE, null)
        }

webView.webChromeClient = object: WebChromeClient() {
            /**
             * File upload for Android HoneyComb (3.X) versions
             * This is a fallback signature method from some legacy HoneyComb versions
             */
            fun openFileChooser(uploadMsg: ValueCallback) {
                mUploadMessage = uploadMsg
                val i = Intent(Intent.ACTION_GET_CONTENT)
                i.addCategory(Intent.CATEGORY_OPENABLE)
                i.type = "*/*"
                this@MainActivity.startActivityForResult(Intent.createChooser(i, "File Chooser"), FILECHOOSER_RESULT_CODE)
            }

/**
             * File upload for Android HoneyComb (3.X) versions
             */
            // Some Android 3.0+ versions use a different method signature
            fun openFileChooser(uploadMsg: ValueCallback, acceptType: String) {
                mUploadMessage = uploadMsg
                val i = Intent(Intent.ACTION_GET_CONTENT)
                i.addCategory(Intent.CATEGORY_OPENABLE)
                i.type = "*/*"
                this@MainActivity.startActivityForResult(Intent.createChooser(i, "File Chooser"), FILECHOOSER_RESULT_CODE)
            }

/**
             * File upload for Android JellyBean (4.1) versions
             */
            @TargetApi(Build.VERSION_CODES.JELLY_BEAN)
            @RequiresApi(Build.VERSION_CODES.JELLY_BEAN)
            fun openFileChooser(uploadMsg: ValueCallback, acceptType: String, capture: String) {

mUploadMessage = uploadMsg
                val i = Intent(Intent.ACTION_GET_CONTENT)
                i.addCategory(Intent.CATEGORY_OPENABLE)
                i.type = "*/*"
                this@MainActivity.startActivityForResult(Intent.createChooser(i, "File Chooser"), MainActivity.FILECHOOSER_RESULT_CODE)
            }

/**
             * File upload for Android Lollipop (5.0) or higher versions
             */
            @TargetApi(Build.VERSION_CODES.LOLLIPOP)
            @RequiresApi(Build.VERSION_CODES.LOLLIPOP)
            override fun onShowFileChooser(webView: WebView?, filePathCallback: ValueCallback<Array>?, fileChooserParams: FileChooserParams?): Boolean {
                if (uploadMessage != null) {
                    uploadMessage?.onReceiveValue(null)
                    uploadMessage = null
                }

uploadMessage = filePathCallback

val contentSelection = Intent(Intent.ACTION_GET_CONTENT)
                contentSelection.addCategory(Intent.CATEGORY_OPENABLE)
                contentSelection.type = "*/*"

val chooserIntent = Intent(Intent.ACTION_CHOOSER)
                chooserIntent.putExtra(Intent.EXTRA_INTENT, contentSelection)
                chooserIntent.putExtra(Intent.EXTRA_TITLE, "Choose your file")
                chooserIntent.putExtra(Intent.EXTRA_INITIAL_INTENTS, arrayOf(contentSelection))

try {
                    startActivityForResult(chooserIntent, REQUEST_SELECT_FILE)
                } catch (e: Exception) {
                    uploadMessage = null
                    Toast.makeText(this@MainActivity, e.message, Toast.LENGTH_LONG)
                            .show()
                    return false

}

return true
            }

/**
             * Neccessary for WebView audio capture permission
             * This REQUIRES Android Lollipop(5.0) version or higher
             * Lower versions of Android WebView doesn't support getUserMedia
             */
            @RequiresApi(Build.VERSION_CODES.LOLLIPOP)
            @TargetApi(Build.VERSION_CODES.LOLLIPOP)
            override fun onPermissionRequest(request: PermissionRequest?) {
                if (request?.resources!!.contains(PermissionRequest.RESOURCE_AUDIO_CAPTURE)) {
                    request.grant(request.resources)
                }
            }
        }
    }

override fun onActivityResult(requestCode: Int, resultCode: Int, intent: Intent?) {
        if (Build.VERSION.SDK_INT >= Build.VERSION_CODES.LOLLIPOP) {
            if (requestCode == REQUEST_SELECT_FILE) {
                if (uploadMessage == null) {
                    return
                }
                uploadMessage?.onReceiveValue(WebChromeClient.FileChooserParams.parseResult(resultCode, intent))
                uploadMessage = null
            }
        } else if (requestCode == FILECHOOSER_RESULT_CODE) {
            if (mUploadMessage == null) {
                return
            }

var result: Uri? = null
            if (intent != null || resultCode == RESULT_OK) {
                result = intent?.data
            }

mUploadMessage?.onReceiveValue(result)
            mUploadMessage = null
        } else {
            Toast.makeText(this, "Erro no upload de arquivo", Toast.LENGTH_LONG)
                    .show()